Random Products

12:45

Ultima Transhumanta, un film românesc de văzut în 2016





Ultima Transhumanta, film românesc de văzut în 2016. În perioada 18 noiembrie și 21 noiembrie a fost proiectat scurt-metrajul Ultima Transhumanță. Povestea filmului  prezintă 10 familii de ciobani din diferite țări care au renunțat la transhumanță, la obiceiul străvechi de a plimba oile mii de kilometrii, de a dormi sub cerul liber. Filmul dorește să prezinte o latură mai puțin cunoscută de publicul larg, aceea că păzitorul de oi este educat.

Am vizionat scurtmetrajul românesc ”Ultima transhumanță” a celor 10 ciobani. Dragoș Lumpan ne-a oferit o altă perspectivă despre ciobani, despre modul lor de a trăi și de a se comporta cu animalele. Laitmotivul filmului în jurul căruia se concentrează acțiunea este transhumanța. Ideea că timpul trece altfel în natură, deoarece ciobanii se bucură de ciripitul păsărilor, de mirosul de iarbă proaspătă, de mâncare sănătoasă într-un cadru brut, în care oile și caprele sunt puse la rang de cinste.

Povestea filmului a început acum 8 ani de zile, în 2007 fotograful Dragoș Lumpan a plecat în căutarea unei familii de ciobani pentru a surprinde atmosfera rurală. Inspirat de peisaj, de armonia dintre familie și pasiunea pentru mioare a început să-i filmeze. Dragos a descoperit faptul că ciobanii au simțuri foarte bine dezvoltate pentru a putea parcurge kilometrii  întregi cu mioarele. 

Transhumanța este drumul de câteva sute de kilometri pe care ciobanii îl parcurg toamna și primăvara între munte și câmpie pentru a hrăni și a proteja animalele. Ciobanii care încă mai practică transhumanța merg zi de zi cu oile, dorm unde îi prinde noaptea, iar pentru a le proteja aceștia se odihnesc stând cu capul pe bățul pus amplasat înclinat pentru a nu ațipi. Această măsură este luată de către ciobani pentru ca mioarele să nu fugă pe locuri neștiute și să se accidenteze.

Ciobanii sunt doctorii animalelor, ei trebuie să știi noțiune de bază pentru a trata bolile animalelor, dar și pe cele ale lor. Filmul transpune o realitate în care ciobanul  este educat, își pune în traistă cărți pentru a învăța cum își poate ajuta animalele. După un an de zile de analizat familia de ciobani, Dragoș Lumpan a participat la ultima transhumanță.

Sintagma ”ultima transhumanță” prezintă un obicei pe cale de dispariție. Ciobanii aleg să crească oile într-un mediu închis și să renunțe la drumurile lungi, unde nici măcar gps-ul nu poate să redea locația exactă. Că doar, le-a dat Dumnezeu hartă în cap de reușesc să distingă locurile periculoase de cele bune și sigure. Ciobanul este păzitorul de oi sau păstorul care iubește natura și care este dornic să învețe să fie doctorul propriilor mioare. 

Ciobanul știe să aline suferința oilor, să le tundă, să le mulgă și să le protejeze sub cerul liber de pericole. Filmul dorește să arate îndemânarea ciobanilor de a tunde și de a mulge sute de oi. În 2010, Dragoș Lumpan a hotărât să externalizeze proiectul și a hotărât să stea cu famiile ciobanilor din Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie și Turcia. 

După ce a văzut similitudinile și diferențele dintre ciobanii din alte medii, a hotărât să facă o conexiune pentru a reda latura mai puțin cunoscută a ciobanilor.

Proiectul a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Scurt-metrajul ”Ultima transhumanță”  a fost proiectat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, din Cluj, Muzeul Pastoral Jina, Muzeul Etnografic Săcele, Muzeul de Etnografie din Brașov, Muzeul Național al Țăranului Român din București.


You Might Also Like

0 Comentarios

Translate