Random Products

08:00

Colecția Marc Chagall este expusă la Castelul Cantacuzino până pe 26 iunie


Colecția Marc Chagall este expus la Castelul Cantacuzino până pe 26 iunie. Expoziția  de litografii al lui Marc Chagall prezintă ilustrații din Biblie și din călătoria lui Ulise, raportate la viața lui. Pictorul evreu s-a născut Vitebsk, în Rusia, sub numele de Moșe Segal, un  nume care a fost schimbat o dată cu desărvârșirea lui profesională și cu ascensiunea artistului.


După ce a urmat o școală laică și a înfruntat greutățile întâmpinate, deoarece familia lui era pe cât de săracă, pe atât de credincioasă. A luptat și a muncit până când munca lui a fost recunoscută în Franța. A învățat de la cei mai buni pictori, cum să transpună arta și să dea o formă unei creații, una în care elementele avangardiste și neoromantice sunt prezente.
Ciclul vieții sau o reprezentare a celor trăite din copilărie, până la maturitate. Marc Chagall și-a urmat calea susținând că ”am ales pictura, căci îmi era la fel de vitală ca aerul. Mi s-a părut o fereastră prin care pot să-mi găsesc scăparea într-o altă lume. Chagall se refugiază în muncă, șlefuind talentul pe care îl avea.

Chagall a frecventat mai multe muze de-a lungul timpului, atât Bella, cât și orașul natal au fost reprezentative pentru picturile lui. Întâlnirea cu Bella Rosenfeld s-a petrecut în anul 1909, de atunci a devenit eroina visurilor lui artistice. Aducând și un ultim omagiu Bellei, după ce aceasta a murit, prin publicarea memoriilor ei intitulate ”Lumânări aprinse”.
”Universul nostru interior este cât de poate de real și chiar mult mai real decât cel vizual.Să numești fantezie sau basm tot ceea ce pare la prima vedere ilogic este o dovadă a neînțelegerii umane” iar colecția de litografii prezintă mai multe scene din Călătoria lui Ulise, Războiul Troian transpuse într-o coloristică aparte cu vervă, de la roșul aprins la galbenul care ne duce cu ideea la gelozie.

Chagall și-a depășit condiția umană, a peformat chiar și atunci când devenise deja celebru și bogat. Un exemplu pentru mulți artiști, tineri, care nu au motivația să trudească constant pentru ca visul să devină realitate, iar atunci când ajung unde și-au propus să muncească necontenit până la sfârșitul filei, a povești muritoare, dar și începutul unei povești nemuritoare. Cred cu tărie faptul că vocile suave se vor auzi într-o zi atât de pregnant.

Vă invit să vă delectați cu o colecție interesantă de litografii la Castelul Cantacuzino. Astea fiind spuse, dragi călători pe plai românesc nu ratați colecția lui Marc Chagall și o scurtă vizită prin castelul să descoperiți familia Catacuzino, nunțile impresionante cu alai din acea perioadă, piscinele mari din fața castelului, Biserica din curte și construcția în sine(de la ușile vopsite cu motive maramureșene). Puteți vizita Castelul de luni până joi în intervalul 10.00 - 19.00, iar în weekend 10.00-20.00. Atât pentru azi de la Castelul Cantacuzino, ne revedem curând și cu alte postări de pe plaiul românesc.

You Might Also Like

0 Comentarios

Translate